Poruka Glavnog imama povodom Nove hidžretske godine

Hidžra jezički znači preseliti iz jednog mjesta u drugo zbog određenog cilja ili razloga. Mi donjovakufljani jako dobro znamo značenje ove riječi u praksi, kada smo za vrijeme agresije na našu domovinu i našu čaršiju morali napustiti svoj voljeni toprak.

Danas, kada smo opet slobodni da živimo u našem zavičaju u svojoj vjeri i svojoj tradiciji bez direktnih i fizičkih zabrana, bilo bi dobro da iskreno pitamo i odgovorimo sami sebi: Imamo li danas potrebu da učinimo hidžru i da se vratimo sami sebi? Nismo li se udaljili od naših islamskih i tradicionalnih vrijednosti?
Ovo pitanje bih volio da svi postavimo sami sebi, iskreno, te da potom osluhnemo šta nam to naš razum i savjest imaju reći!
Podsjetit ću sve nas, na riječi Allahovog Poslanika, s.a.v.s. koji govori upravo o ovoj vrsti hidžre, kada kaže: „Musliman je onaj od čijeg su jezika i ruku sigurni ostali muslimani, a muhadžir je onaj koji ostavi ono što je Allah zabranio!“ (Hadis bilježi Buhari).
المسلم من سلم المسلمون من لسانه و يده و
المهاجر من هجر ما نهى الله عنه
Povodom nastupanja nove hidžretske 1443. godine, svima nama od srca iskreno, uz gore kazano, želim svako dobro na oba svijeta.
Vama i vašim porodicama želim mnogo uspjeha u vašim životima i vašem radu, i molim Allaha da nam podari mnogo zdravlja.
سنة جديدة مبارك اولسن
Sretna i mubareći Nova hidžretska godina.

Amir ef. Čavak