31. maj / Dan bijelih traka, dan sjećanja na ubijene Prijedorčane

Dan bijelih traka, 31. maj, simboličan datum proglašen u znak sjećanja na 3.176 ubijenih stanovnika prijedorskog kraja, obilježava se u Bosni i Hercegovini i brojnim evropskim gradovima.

U gradovima Bosne i Hercegovine, regiona, ali i svijeta, sutraće biti obilježen Dan bijelih traka, koji se obilježava u znak sjećanja na ubijene u Prijedoru tokom agresije na našu državu.

Podsjećanja radi, simbolika bijelih traka dolazi od 31. maja 1992. godine, kada su vlasti bosanskih Srba u Prijedoru, putem lokalnog radija, naredile nesrpskom stanovništvu da obilježi svoje kuće bijelim zastavama ili čaršafima, i da pri izlasku iz kuća stave bijele trake oko rukava. Ovo je bio početak kampanje istrebljenja u kojoj su provođene masovne egzekucije, silovanja, otvarani koncentracioni logori i činjeni drugi zločini, čiji je konačni ishod bio uklanjanje 94 posto Bošnjaka i bosanskih Hrvata s teritorije općine Prijedor.

Prema podacima Udruženja “Izvor”, tokom rata ubijeno je i nestalo 3.176 Prijedorčana, uglavnom civila, u najvećem broju Bošnjaka, ali i Hrvata, Roma, Albanaca i Srba. Među žrtvama je bilo i 258 žena te 102 djece.

Sutra u našem gradu u centru grada preko puta zgrade Medžlisa u 12:00 obraćanje i historijski čas održat će glavni imam MIZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak, a aktivisti Mreže mladih MIZ Donji Vakuf će našim sugrađanima simbolično na ruku vezati bijele trake.