BAJRAMSKA ČESTITKA I INSTRUKCIJE ZA KURBAN BAJRAM

Muslimani na području Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini će u danima Kurban bajrama ako Bog da, izvršiti propis kurbana.

Obred žrtve kurbana je definiran u propisima Islama, a kojeg su svi muslimani dužni primjenjivati prilikom klanja stoke (brava ili goveda). Cilj žrtvovanja kurbana jeste postizanje Božijeg zadovoljstva i blizine. Organi Islamske zajednice, Vijeće muftija i Rijaset, su donijeli određene fetve, odluke i druge norme u cilju poboljšanja kvalitete izvršavanja obreda kurbana (Zaključak Vijeća za fetve, 29.06.2005., Fetva Vijeća muftija o obaveznom dijagnostičkom ispitivanju kurbana, 4.07.2018. i drugo).

S tim u vezi, u okviru donesenih propisa i aktuelne situacije sa pandemijom koronavirusa Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini putem Uprave za vjerske poslove donosi:

Upustvo za postupanje s kurbanom i kurbanskom kožicom

  1. Muslimani koji su pripremili životinju za izvršenje propisa kurbana, dužni su primjeniti propise Islama koji se odnose na žrtvu kurbana u pogledu zdravlja, starosne dobi i drugih osobina odabrane životinje.
  2. Sam čin žrtvovanja kurbana provesti prema propisima Islama.
  3. Obradu mesa i svih dijelova kurbana obavit i tako da se ne umanji vrijednost ispravnog izvršenja propisa.
  4. Podjelu kurbanskog mesa vršiti uz primjenu svih epidemioloških mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom. S obzirom na aktuelnu epidemiološku situaciju, kurbansko meso se može zadržati za vlastite potrebe.
  5. Nejestive dijelove kurbana (unutrica i sl.) zbrinuti na ekološki prihvatljiv način u skladu sa propisima Islama i važećim propisima Državnih organa.
  6. Rijaset Islamske zajednice preporučuje muslimanima da kožicu kurbana – bravčeta zbrinu na ekološki prihvatljiv način ili obrade i zadrže za svoje potrebe(postekija za klanjanje namaza i sl.). Oni koji to nisu u stanju učiniti, predat će je na sabirno mjesto. Sa goveđim kožicima treba postupati kao i do sada.

Na području cijelog Medžlisa IZ Donji Vakuf sabirno mjesto za kurbanske kože bit će naselje Hadžići- SOLANA.

BAJRAM NAMAZ će se klanjati u svim našim džamijama, a centralna bajramska svečanost biti će u Sportskoj dvorani, bajram namaz predvodit će glavni imam Amir ef. Čavak.

Sabah namaz će se klanjati u 5:00h, a bajram namaz u 6:15 minuta u džamijama, a u Sportskoj dvorani u 6:30 minuta.

Shodno smjernicama i preporukama kriznih štabova i instrukcijama Rijaseta obavezni smo da se pridržavamo datih naredbi.

Molimo sve naše džematlije, sugrađane da se pridržavaju epidemioloških savjeta i preporuka, socijalne distance, maske, dezinfekcija.

Uz dove da nas Allah dž.š. sačuva i olakša stanje u ovoj situaciji, svim našim članovima, džematlijama, sugrađanima i svim muslimanima u Bosni i Hercegovini i dijaspori želimo

Bajram Šerif Mubarek Olsun!

https://youtu.be/SU3E8J9_N_E