Brojne delegacije iz Turske dolaze na završnicu manifestacije “511. Dani Ajvatovice”

Prusac i Donji Vakuf spremaju se za centralnu svečanost manifestacije „511. Dani Ajvatovice“ koju svake godine posjeti nekoliko hiljada vjernika i posjetitelja iz mnogih gradova BiH, ali i šire.

“Spremno dočekujemo završnicu Ajvatovice, a posebno me raduje što je situacija s pandemijom dosta bolja, te će tako ove godine u posjetu Donjem Vakufu, Pruscu i Ajvatovici doći i naši prijatelji iz Turske, na čelu sa gradonačelnikom Burse Alinurom Aktašom. U nedjelju, prije klanjanja podne namaza, izaslanik rejsa Kavazovića uručit će ključeve ajvatovičke džamije Alinuru Aktašu, koji je donirao 50.000 eura za njenu izgradnju, stoga je ova Ajvatovica dodatno posebnija i ljepša, jer AJvatovica konačno ima prelijep vjerski objekat, koji će biti otvoren za posjetitelje tokom cijele godine”, kazao je načelnik općine Huso Sušić.

Kao i ranijih godina, i ove će Donji Vakuf i Prusac posjetiti brojne delegacije, a jedna od njih je svakako brojna delegacija iz Turske, prijatelji Donjeg Vakufa.

Unija općina turskog svijeta (TDBB) je organizacija koja broji više od 1.200 općina te pomaže brojne općine od kojih i značajan broj u BiH. Delegacija TDBB-a također će boraviti u posjeti Donjem Vakufu.

Iako zbog pandemije COVID-19 prošle godine nisu mogli biti na završnici manifestacije, ove godine u Donji Vakuf i Prusac dolazi i delegacija grada Burse na čelu sa gradonačelnikom Alinurom Aktašom, generalnim sekretarom grada Burse Ulas Akhanom i bursanskim muftijom Izani Turanom.

Na čelu povorke konjanika kroz Donji Vakuf biće zastave Islamske zajednice u BiH, državne zastave Bosne i Hercegovine i Republike Turske, domaćin načelnik općine  Donji Vakuf Huso Sušić, gradonačelnik Burse Alinur Aktaš i delegacija Burse i TDBB-a.

Defileu kroz Donji Vakuf pridružit će se turski orkestar Mehter, a potom gordi konjanici na kićenim konjima, koje će predvoditi Karaulci, baštinici ajvatovičke konjice.

izvor : Radio Donji Vakuf