Medžlis islamske zajednice Donji Vakuf je jučer 31.05.2021.godine obilježio Dan bijelih traka.

Dan bijelih traka jest dan sjećanja na događaje koji su se počeli dešavati od 31. maja 1992. na području općine Prijedor. Na taj dan izdana je naredba od Kriznog štaba nasilno instalirane vlasti tadašnje općine Prijedor kojom se nesrpskom stanovništvu naređuje isticanje bijelog platna na svojim domovima, dok su nesrbi, uglavnom Bošnjaci i Hrvati, na javnim mjestima na nadlakticama morali nositi bijele trake.

Ta kampanja bila je uvod u etničko čišćenje nesrpskog stanovništva i genocidu nad Bošnjacima na području Prijedora. Tokom tri i po godine rata na području Prijedora ubijeno je 3.176 ljudi. Kroz koncentracione logore (Omarska, Trnopolje i Keraterm) prošle su desetine hiljade ljudi, nad kojima su izvršene masovne egzekucije, zločini silovanja, različite vrste tortura, kao i zločini protiv čovječnosti.

Također, u Prijedoru je ubijeno 102 djece mlađe od 18 godina. Dan bijelih traka obilježava se svake godine u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, kao i gradovima širom svijeta.

Aktivisti Mreže mladih MIZ Donji Vakuf su pripremili trake i simbolično vezali na ruku prolaznicima, te izveli poemu Hava majka Prijedorčanka.

Glavni imam MIZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak održao je historijski čas i upoznao okupljene sugrađane o genocidu u Prijedoru.