Islamska zajednica poziva članove da se pridržavaju preporuka tokom djelimičnog otvaranja džamija

SARAJEVO, 7. MAJA (MINA) – Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini zahvaljuje svim vjernicima, imamima i članovima džematskih odbora koji su nakon jučerašnjeg djelimičnog otvaranja džamija pokazali odgovornost u pridržavanju i provođenju propisa i preporuka.

Istovremeno, Islamska zajednica još jednom apeluja na sve članove da pokažu samokontrolu i odricanje kako bi se djelimično otvaranje džamija provelo bez bilo kakvog rizika za zdravlje ljudi.

U saopćenju Ureda za odnose s javnošću Rijaseta Islamske zajednice vjernici se pozivaju da tokom sutrašnje džume pokažu odgovornost, ali i odricanje i da se u slučaju kada u džamijama zbog poštivanja propisa o fizičkoj distanci ne bude više prostora, klanjaju u prostoru ispred džamije (ukoliko uslovi to omogućavaju), odnosno da i dalje kod kuće klanjaju podne-namaz.

– Vjerovatno, zbog obavezne distance, neće biti prostora za sve vjernike koji žele klanjati džumu u džamiji, zato molimo članove Zajednice da većina i dalje klanja kod svoje kuće – ističe se u saopćenju.

Iz Rijaseta još jednom naglašavaju da prema Instrukciji koju je usvojio Rijaset 17. aprila 2020. godine u džamiju ne dolazi osoba koja:

– je pozitivna na korona virus

– je bila u kontaktu sa osobom koja je pozitivna na korona virusnu infekciju

– ima bilo koji simptom respiratorne infekcije (temperatura, kašalj, teško disanje)

– je mlađa od 18 ili starija od 65 godina

– se nalazi u propisanoj izolaciji

– ima nekoga od ukućana ili lica sa kojima je u redovnom kontaktu ko je u samoizolaciji.