10. zu-l-hidždže l443. h. g., odnosno 09. juli 2022. godine je Prvi dan Kurban-bajrama.

Nalazimo se u deset najboljih dana i noći u godini, kojima se Uzvišeni Allah zaklinje u Kur'anu, a to su prvih deset dana mjeseca Zul-hidždže. Deveti dan ovog mjeseca, petak, 08. juli je Dan Arefata.

Poruka okupljanja na Arefatu, u isto vrijeme svih hodočasnika sa istim bijelim odijelom (ihramom) ukazuje na jednakost bez obzira na rod, spol, boju kože, naciju, porijeklo, dunjalučki položaj i slično.

Naše hadžije su na najljepšim i najodabranijim mjestima, a mi koji smo kod svojih kuća i u svojim domovinama, treba da se putem naših kurbana, prisjetimo Ibrahima a.s. i njegovih sinova, Ismaila a.s. i Ishaka, a.s., i njihove spremnosti na pokornost Gospodaru, te da sa svojim porodicama, ukoliko smo u mogućnosti, prisustvujemo žrtvovanju naših kurbana, iste podijelimo i primimo međusobno, moleći Allaha dž.š. da nam kod Njega budu primljeni i naši grijesi oprošteni.

            Muslimani širom svijeta u subotu dočekuju jedan od svojih najsvetijih i najznačajnijih blagdana, uz prinošenje žrtve kurbana, Hadžinski ⁄ Kurban bajram. Neka i ovaj Bajram bude nadahnuće u promicanju međusobnog razumijevanja, uzajamnog poštovanja i zajedništva za dobrobit svakog čovjeka.

            Ovogodišnja poruka Kurban- bajrama neka bude poticaj svakome vjerniku za njegov doprinos razumijevanju, saradnji i promicanju dobra za sve ljude na ovome svijetu. I ovaj Bajram neka prođe u porodičnoj radosti, komšijskom zajedništvu, dobrom zdravlju i dijeljenju radosti sa svojim najbližim ukućanima, rođacima i prijateljima, u duhu naše vjere i tradicije.

            Na prostoru Medžlisa IZ Donji Vakuf, Bajram namaz, klanjat će se kao i do sada, na 14 mjesta. Centralna bajramska hutba i bajram namaz klanjat će se u Baš džamiji gdje će hutbu kazivati Glavni Imam MIZ Donji Vakuf, Amir ef. Čavak.

I ove godine organizirano je prikupljanje kurbanskih goveđih kožica na sabirnom mjestu Solane.

Braveće/ovčje kožice džematlije su obavezne da sami zbrinu, zakopaju ili zadrže za sebe.

            Upućujemo dove Svevišnjem Allahu da nam podari zdravlje, sreću i mogućnost raspoznavanja istine od laži, dobra od zla, pravde od nepravde.

Podijelimo bajramsku radost sa svojim najmilijim, komšijama i prijateljima.

BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN!

Glavni Imam, Amir ef. Čavak, prof.