Oko 240 konjanika u subotu će prodefilovati kroz Donji Vakuf na putu ka Pruscu

Oko 240 konjanika iz gradova širom BiH u subotu će prodefilovati kroz Donji Vakuf na putu ka Pruscu, gdje će dan kasnije biti održana centrala svečanost vjersko-kulturne manifestacije 511. Dani Ajvatovice.

Na putu ka Ajvaz – dedinoj stijeni u subotu, 26. juna kroz Donji Vakuf oko 17,30 sati prodefilovati će učesnici ovogodišnje ajvatovičke konjice. Doček konjanika u Pruscu planiran je oko 19 sati uz prigodan vjersko-kulturni program.

Tradicionalnu povorku konjanika, čuvare tradicije pohoda ka Ajvaz- dedinoj  stijeni, činit će oko 240 konjanika iz Karaule, Zenice, Brčkog, Bugojna, Busovače, Sarajeva, Visokog – Donje Moštre, Hercegovine, Tomislavgrada / Duvna, Glamoča, Jajca, Vinca, Zvornika, Bratunca, Srebrenice, Vlasenice, Novog Travnika, Doboja i domaćina, Donjeg Vakufa i Šeherdžika.

Prolasku konjanika kroz Donji Vakuf prethodit će defile i koncert tradicionalnog turskog orkestra Mehter.

Više od 500 godina duga je tradicija dovišta Ajvatovice kroz koju Bošnjaci iskazuju svoj vjerski, nacionalni i kulturni identitet. Vjekovni hod ka Ajvaz-dedinoj stijeni u nekoliko je navrata prekidan.

I u vrijeme osmanske vlasti, u periodu borbe Bošnjaka za autonomiju Bosne, Ajvatovica je bila zabranjivana. Osporavanje Ajvatovice nastavljeno je i u doba Austro – ugarske i Šestojanuarske diktature u Kraljevini Jugoslaviji. Ni vlasti poslijeratne Jugoslavije nisu blagonaklono gledale na održavanje Ajvatovice, nošenje bajraka, snagu i simboliku koje je ovo dovište imalo u narodu. Juna 1947.godine zabranjena je, da bi ponovo oživjela 1990. godine.

Ni agresija na našu zemlju  nije prekinula ovaj vjekovni hod, a danas u miru Ajvatovica je postala  jedna od najznačajnijih ne samo vjerskih, već i kulturnih i sportskih manifestacija u našoj zemlji.

Prolaskom konjanika ispred Handanagine džamije u Pruscu i prozivkom bajraka započet će centralni događaj ovogodišnjih “511. Dana Ajvatovice”.

izvor: Radio Donji Vakuf