Obavijest o aktivnostima u mjesecu ramazanu

Na osnovu Uputstva Rijaseta IZ-e u BiH od 17. aprila 2020. broj: 02-03-02- 1718/20 o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 1441. hidžretske godine, Insturkcije Rijaseta islamske zajednice u BiH od 17.aprila 2020.broj: 02-03-02- 1719, te zaključka sa Sjednice Savjeta za vjerska pitanja Muftijstva travničkog održane 20.04.2020.godine,  Medžlis islamske zajednice donosi:

OBAVIJEST

o planu vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana

1441.hidžretske godine za područje Medžlisa IZ-e Donji Vakuf

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice, zalaskom sunca u četvrtak, 23. aprila nastupa mubarek mjesec ramazan 1441. h. godine, kada je i prva teravija, dok je prvi dan ramazanskog posta u petka 24. aprila. 

PREDRAMAZANSKE AKTIVNOSTI

1. Džematski odbori trebaju urediti, očistiti i izvršiti dezinfekciju svih džematskih prostorija, kao i uređenje harema i svega što je pred ramazan običaj u džematu ( koji do sada to nisu uradili).

2. Zadužuju se džematski odbori u saradnji sa Mrežom mladih da obiđu džematlije i po mogućnosti dostave vaktiju i informacije iz ove obavijesti, te da istu postave na oglasne ploče svih vjerskih objekata i na elektronske platforme džemata.

RAMAZANSKE AKTIVNOSTI

1. Organizacija vjerskih aktivnosti obavljat će se samo u džematima sa stalno uposlenim imamima, što znači da teravih-imami neće biti angažirani. Ukoliko u toku ramazana dođe do prestanka stanja nesreće, Medžlis IZ Donji Vakuf će uložiti dodatni napor za pokretanje vjerskih aktivnosti i u drugim džematima-punktovima shodno mogućnostima.

2. Džematlije će dnevne namaze, teraviju i druge ibadete trebaju obavljati u porodičnom/kućnom ambijentu.

3. Dok traje stanje nesreće organizacija ibadeta u džamijama ostaje po dosadašnjim preporukama nadležnih organa.

4.  Imami će, dok traje stanje nesreće, sa džematlijama komunicirati i putem elektronske platforme džemata (stranica, fb. džemata ), putem stranice Medžlisa i web stranice MIZ Donji Vakuf.

5. Džematski odbori će organizovati dežurstva u službenim prostorijama džemata sa jasno naznačenim vremenom (poslije podne i ikindije namaza svaki dan), mjestom i načinom za izvršenje propisa zekata, sadekatu-l-fitra, fidje i dobrovoljnih priloga, te obaveze članarine, uz poštivanje mjera nadležnih organa.

6. Iftare provoditi isključivo sa članovima domaćinstva poštujući odredbe nadležnih organa.

7. Rijaset  IZ u BIH će putem Media centra IZ-e organizovati jedinstven program povodom obilježavanja značajnijih datuma

( Lejleltul- Bedr, Fethu Mekke i Lejletul- Kadr ).

Napomena:

– Smjernice date u obavijesti važe za organizaciju vjerskih aktivnosti u ramazanu 1441. h.g. za vrijeme trajanja stanja nesreće do donošenja odluke od Rijaseta o prestanku važenja.

– Organizacija Bajrama i obilježavanja Dana šehida biti će tretirana posebnom obavijesti.

                                                                          Ramazan mubarek olsun!