Održana redovna izvještajna Skupština Medžlisa islamske zajednice Donji Vakuf

U nedjelju 28.02.2021.godine u sali Općine održana je redovna izvještajna Skupština Medžlisa islamske zajednice Donji Vakuf. Obzirom na epidemiološku situaciju održavanje Skupštine premješteno je u salu Općine umjesto prostorija Medžlisa. Prije početka same sjednice delegati Skupštine i gosti su obišli renovirane prostorije u zgradi Medžlisa.

Na samom početku, prisutnima se obratio Predsjednik Medžlisa dr. Zudi Osmani, te se zahvalio prisutnima na odzivu na sjednicu. Za predsjedavajućeg Skupštine izabran je Sakib ef. Began i zamjenik predsjedavajućeg Amir Dedić. Zapisničar je bio sekretar Medžlisa Muris Memiš.

Izvještaj vjersko-prosvjetne službe pred članove Skupštine prezentovao je glavni imam MIZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak, koji je delegate upoznao sa vjerskim aktivnostima u 2020.godini. Glavni imam je posebno spomenuo odličnu prilagodbu u radu imama koji su obzirom na mjere opreza usljed pandemije virusa COVID -19 našli način da komuniciraju sa svojim džematlijama, organiziraju vjerske aktivnosti i da održavaju kvalitetnu mektepsku nastavu.

Predsjednik Medžlisa dr. Zudi Osmani je podnio izvještaj administrativno-pravne službe, te poseban fokus stavio na projekte izrade Pravilnika koji su obavezni za rad Medžlisa. Također se osvrnuo i na projekte formiranja pogrebnog društva pri Medžlisu Donji Vakuf i planu izgradnje Islamskog edukativnog centra.

Finansijski izvještaj o radu Medžlisa delegatima Skupštine prezentovao je računovođa Haris Basara. Poseban osvrt u vezi finansijskih tokova povezao je sa poboljšanim materijalnim statusom imama što je bio jedan od prvih ciljeva uprave Medžlisa, što se svakako pozitivno odrazilo na cjelokupan rad Medžlisa.

Plan rada za 2021. godinu predstavio je sekretar Medžlisa Muris Memiš, koji je delegate upoznao sa planovima vjersko-prosvjetne, administrativno-pravne i finansijsko- računovodstvene službe.

Svi izvještaji za 2020, kao i plan rada za 2021. jednoglasno su usvojeni.

Nakon toga uslijedilo je obraćanje gosp. Huse Sušića, načelnika Općine Donji Vakuf, koji je upravi Medžlisa poželio uspješan rad u budućnosti, te ponudio svoju pomoć i saradnju u planiranim projektima. Načelnik je iskoristio priliku i čestitao prisutnima 1. mart-Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Prisutnima se obratio i Travnički muftija dr. Ahmed ef. Adilović koji je izrazio svoje zadovoljstvo urađenim u protekloj godini, te dao sugestije za još bolji i uspješniji rad Medžlisa.

Poslije obraćanja Muftije, predsjednik Medžlisa dr. Zudi Osmani i glavni imam Amir ef. Čavak iskoristili su priliku da se uz zahvalnice i skromne hedije zahvale gostima Muftiji dr. Ahmed ef. Adiloviću i prijetelju Medžlisa, glavnom imamu MIZ Jajce, prof. Zehrudinu ef. Hadžiću, za pomoć i podršku u radu i razvoju MIZ Donji Vakuf.