Pomozimo onima kojima je pomoć potrebna – ramazanska akcija MIZ Donji Vakuf

Ramazan je mjesec Allahove milosti koju vjernici osjete u svojim životima, na sebi, svojim tijelima, svome zdravlju, svojoj porodici i svome imetku.

Poslanik Islama, Muhammed s.a.w.s. bio je milostiv, darežljiv, samilostan, a te njegove osobine bivale bi pojačane u mjesecu posta.

Kada bi mlađak nagovijestio dolazak ramazana, Resulullah s.a.v.s bi povećavao svoju pobožnost i dobročinstva. Abdullah ibn Abbas, radijallahu ‘anhuma, pripovijeda:

«Vjerovjesnik, s.a.v.s., bijaše najdarežljiviji čovjek na svijetu, a bio je opet najdarežljiviji u ramazanu, kada bi ga sretao Džibril, a sretao ga je svake noći ramazana. Pred njim bi Vjerovjesnik, s.a.v.s., učio Kur'an i kad god bi ga susreo Džibril, on bi bivao darežljiviji od poslanog kišnog vjetra» (Buhari)

Milostivi Allah, dž.š, učinio je ramazanski vakat izuzetnim, oslobodivši muminske duše egoističnih interesa, a nadahnuvši ih humanizmom i velikodušnošću. Skromnost i umjerenost koji se pokazuju u ramazanu, suzbijaju želju za gomilanjem imetka, odnosno potiču nas na suosjećanje sa gladnima i nemoćnim.

Zato je prilika da zajedničkom solidarnosti sa siromašnim, i svojevrsnom zahvalnosti na blagodatima ovog svijeta, iskoristimo ovu priliku i time dodatno ojačamo veze sa svojim Gospodarom ali i naše međusobne odnose.

Medžlis IZ Donji Vakuf, kao i prošle godine organizuje akciju podjele paketa osnovnih trajnih životnih namirnica za naše džematlije – sugrađane.

Imami Medžlisa IZ Donji Vakuf, žele prvi da svojim primjerom pokažu slijedjenje Poslanika Muhammeda s.a.w.s. te ispred sebe i svojih porodica učestvuju sa po 30 KM u ovoj humanitarnoj akciji.

Molimo Allaha dž.š. da nam primi naše ibadete i druga doba djela! AMIN!

O humanitarnoj akciji više na plakatu.