REAGOVANJE SAVJETA ZA VJERSKA PITANJA

REAGOVANJE SAVJETA ZA VJERSKA PITANJA MUFTIJSTVA TRAVNIČKOG NA MEDIJSKE NAPADE NA ISLAMSKU ZAJEDNICU I NJENE AUTORITETE

Svjedoci smo u posljednje vrijeme sve više pojedinačnih, ali i koordiniranih napada, klevete i laži na krovnu Instituciju muslimana u Bosni i Hercegovini, Islamsku zajednicu, i njene autoritete. Polazeći od kur’anskog ajeta u kojem Allah, dž.š., kaže: “O vjernici, ako vam nekakav nepošten čovjek donese kakvu vijest, dobro je provjerite, da u neznanju nekome zlo ne učinite, pa da se zbog onoga što ste učinili pokajete.” (El-Hudžurat, 6.) i uzimajući u obzir brzinu prenošenja i prihvatanja, kao i dostupnost informacija koje mogu biti istina ili laž, pozivamo vjernike da čuvaju svoju čast i čast drugih muslimana, posebno čast naših predvodnika, i dignitet naših institucija.

Kur’an plemeniti kaže: “O vjernici, klonite se mnogih sumnjičenja, neka sumnjičenja su, zaista, grijeh. I ne uhodite jedni druge i ne ogovarajte jedni druge! Zar bi nekom od vas bilo drago da jede meso umrloga brata svoga, a vama je to odvratno, zato se bojte Allaha, Allah, zaista, prima pokajanje i samilostan je.” (El-Hudžurat, 12.)

Laž negira vjeru, jer vjernik može biti kukavica zbog slabosti u njemu, može biti i škrtica, ali ne smije biti lažov jer je laž suprotna vjeri. Allah Uzvišeni kaže: “Usuđuju se da laži izmišljaju samo oni koji u Allahove riječi ne vjeruju, i oni su pravi lažljivci.” (En-Nahl, 105). Boriti se sa vanjskim neprijateljima je “lahko”, vidimo mi njih i oni vide nas. Ali, boriti se sa unutrašnjim neprijateljima kojima ništa nije sveto, ni slovo Kur'ana, ni istina, je mnogo teže. Takvi samo smutnju siju, a “…smutnja je teža od ubistva….” (El-Bekare, 191) Više puta izgovorena laž se počinje smatrati istinom, i zato javno reagujemo protiv laži, kleveta i smutnji jer su riječi Muhammeda, a.s., naša obaveza: “Ko od vas vidi nevaljalo djelo, neka ga promijeni svojom rukom, a ako to nije u mogućnosti, onda svojim jezikom, a ako ni to nije u mogućnosti, onda (neka osudi) svojim srcem, a to je najslabiji stepen imana.”

Ne dozvolimo da nam novinarski šarlatani tumače propise islama i insinuacijama razbijaju i urušavaju jedinstvo i ugled najvrjednije institucije u Bošnjaka. Islamska zajednica je otvorena i transparentna institucija, spremna je da prihvati kritike upućene na primjeren način i ispravi eventualne greške, a njeni uposlenici na čelu sa reisu-l-ulemom, dr. Husein-ef. Kavazovićem, su na hizmetu svome narodu.

Savjet za vjerska pitanja Muftijstva travničkog