Uz mjere zaštite od koronavirusa: “Dani Ajvatovice” održat će se i ove godine

Prusac, Bosna i Hercegovina - 02. juli 2017.: Oko 250 konjanika, koji su dan ranije iz Karaule i drugih bh. gradova krenuli prema Pruscu i na tom putu prošli kroz Donji Vakuf, gdje ih je dočekalo više hiljada građana, jutros su nakon tradicionalne prozivke bajraka ispred Handanagine džamije u Pruscu krenuli ka najvećem dovištu muslimana u Evropi. Konjanici, bajraktari i više hiljada vjernika iz Bosne i Hercegovine, Turske i cijele Evrope pohodilo je podnožje planine Šuljage, sedam kilometara od starog grada Prusca. Muftija travnički Ahmed ef. Adilović (na fotografiji) uputio je i poruku povodom Ajvatovice. ( Kemal Zorlak - Anadolu Agency )

Organizacioni odbor “510. dana Ajvatovice” na redovnoj sjednici 2. juna usvojio je odluku da će se ta kulturno-vjerska manifestacija organizovati od 19. do 30. juna uz smanjenje broja programskih sadržaja i poštivanje mjera nadležnih organa.

Ovogodišnja manifestacija počet će svečanim otvaranjem u petak, 19. juna, na Musali u Pruscu. Defile konjanika i bajraktara u Donjem Vakufu planiran je za subotu, 27. juna, a centralni program bit će organizovan u nedjelju, 28. juna 2020. godine. 

Iako će broj programskih sadržaja biti znatno smanjen, javnosti će i ove godine biti ponuđen značajan broj vjerskih, kulturnih, edukativnih i sportskih sadržaja, kao i programi koju podrazumijevaju brigu o najugroženijim kategorijama društva.

Organizacioni odbor podsjeća da će svi programski sadržaji biti organizovani u skladu s važećim mjerama nadležnih organa i poziva sve posjetioce na njihovo poštivanje.

Ahmed efendija Adilović, muftija travnički, potvrdio je za Anadoliju da će se manifestacija “Dani Ajvatovice” održati uz mjere predostrožnosti zbog pandemije koronavirusa.

– Zbog pandemije koronavirusa ove godine Ajvatovicu nismo odgodili nego ćemo je održati, ali sa smanjenim brojem programskih sadržaja i uz poštivanje mjera zaštite zbog pandemije koronavirusa”, kazao je muftija Adilović. 

Dodao je da su programski sadržaji ove godine slični kao i prošlih godina, samo što će biti u manjem obimu.

– Znači da ćemo 27. juna imati defile konjanika kroz Donji Vakuf, a u Pruscu 27. juna navečer, kod džamije Hasana Kjafije, imat ćemo i program Kur’ana, ilahija i zikra. Imat ćemo i druge manifestacije, kulturne, vjerske, edukativne, sportske i humanitarne –  rekao je.

Napomenuo je da će ove godine biti prikazan i dokumentarni film o Ajvatovici.

– Ove godine pripremamo i dokumentarni film s obzirom na to da je 30 godina otkako je reaktivirana Ajvatovica, od 1990., i da je 510. Ajvatovica jedan značajan jubilej. Također, imat ćemo i okrugli stol, gdje će se govoriti o Ajvatovici, kakva je bila, kakva je danas i kakva će biti u budućnosti, kako je planiramo. Što se tiče edukativnih sadržaja, imamo nekoliko tribina, nekoliko promocija knjiga. Što se tiče humanitarnih, imat ćemo posjetu zavodima za osobe sa posebnim potrebama, kojima ćemo uručiti pomoć. Od sportskih sadržaja, još nije definisano, ali imat ćemo karate-kup i šahovski turnir. Imat ćemo i nekoliko tribina na kojima će, između ostalih, učestovovati i dekani Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu i Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici – kazao je muftija Adilović.

Iako će broj sadržaja biti manji, muftija je rekao kako će program ipak biti bogat. 

– Naravno, morat ćemo pratiti mjere. Za sada je to distanca, obavezna, 100 osoba u zatvorenom prostoru i 300 na otvorenom. Očekujemo da će se te mjere dodatno ublažavati do perioda održavanja tako da se nadamo da će centralnoj manifestaciji prisustvovati veći broj, ali opet, neće moći kao što je to bilo prethodnih godina – rekao je muftija travnički.

Dnevni avaz