Pročitajte hutbu održanu u džamijama na području MIZ Donji Vakuf

23. Zul-hidždže 1443. G.h./ 22.07.2022.

Hutba i Dopis o vodama

Hvala neka je Gospodaru našem koji nas je stvorio, i obasuo nas blagodatima za koje znamo i ne znamo! Salavate i selame šaljemo na našeg Poslanika Muhammeda s.a.w.s. i na naše bosanske šehide!

Hvala neka je Gospodaru našem koji nas je stvorio, i obasuo nas blagodatima za koje znamo i ne znamo!

Poštovana braćo i sestre, dragi sugrađani.
Nas u Bosni i Hercegovini Allah, dželle šanuhu, je počastio blagodatima vode, tako da imamo više pitke vode nego cijela Srednja Evropa i više sedam puta od susjednih zemalja itd. Po zvaničnim podacima smo po resursima pitke vode sedmi u Evropi, a prvi u regionu. Kada to imamo u vidu, treba da nas zabrine činjenica da smo u prošloj godini uvezli vode u vrijednosti 15 miliona KM, dok je izvezeno samo 2,8 milijuna KM, a naša voda braćo je mnogo kvalitetnija i ista osvaja svjetske medalje za kvalitet.

Međutim, volio bih da o vodi razmislimo i razmišljamo na još jedan drugačiji način, i što je još bitnije poduzmemo nešto oko toga.
Eksperti za pitanje vode kako stoji u izvještaju UN-a, predviđaju da će za 10 godina 63 miliona ljudi ostati bez pitke vode. Danas oko dva miliona djece godišnje umre zbog nedostatka čiste vode i neuređene kanalizacije. To je oko 5 hiljada života u svakom danu.
Svake godine pa evo i ove nalazimo se u ljetnim vrućim danima. Svjedoci smo toplih valova koje svake godine, možda sve više i jače osjetimo u ljetnim mjesecima.

Jedna Allahova blagodat koje dovoljno nismo svjesni i na kojoj smo Allahu ne dovoljno zahvalni jeste pitka voda, koju nam je On darovao.
Allah, dž. š., podsjeća ljude na blagodat vode koju im je dostupnom učinio, pa u ajetima 68. – 70. Sure El-Vaki’a kaže:

أَفَرَءَيۡتُمُ ٱلۡمَآءَ ٱلَّذِي تَشۡرَبُونَ ٦٨ ءَأَنتُمۡ أَنزَلۡتُمُوهُ مِنَ ٱلۡمُزۡنِ أَمۡ نَحۡنُ ٱلۡمُنزِلُونَ ٦٩ لَوۡ نَشَآءُ جَعَلۡنَٰهُ أُجَاجٗا فَلَوۡلَا تَشۡكُرُونَ ٧٠

Kažite vi Meni: vodu koju pijete(68) – da li je vi ili Mi iz oblaka spuštamo?(69) Ako želimo, možemo slanom da je učinimo – pa zašto niste zahvalni?(70)
Na temu kolika je voda blagodat, moglo bi se dugo i opširno govoriti, i opet ne znam koliko bi koristi bilo i koliko bismo kao korisnici ovog dobra bili svjesni, i koliko bismo manje vodu bespotrebno rasipali, naravno čast izuzetcima.

Međutim, izuzetci neće moći zaustaviti katastrofu koja nam se nedao Allah može desiti.
U tom kontekstu je i posljednji ajet sure El- Mulk u kojem Allah, dželle še’nuhu, kaže:

قُلۡ أَرَءَيۡتُمۡ إِنۡ أَصۡبَحَ مَآؤُكُمۡ غَوۡرٗا فَمَن يَأۡتِيكُم بِمَآءٖ مَّعِينِۢ ٣٠

Reci: “Šta mislite, ako vam vode presuše, ko će vam tekuću vodu dati?”

Zapitajmo se samo jedno, šta da nam vode i rezervoari vode presuše, a imamo informacije od službi koje vode brigu o tome, da su na većini rezervoara nivoi vode na minimumu. I pored raznih obavijesti i proglasa, mnogi od nas za to ne mare, već se i dalje pločnici i dvorišta „onako“ zalijevaju, rashlađuje se i asfalt ispred kuća, da malo svježina rashladi itd, da ne govorimo o raširenoj pojavi u zadnje vrijeme a to je punjenje bazena za kupanje u dvorištima kuća i terasama.
Poslanik Islama Muhammed s.a.w.s. nas uči kako da se odnosimo prema vodi!
Prenosi Abdullah ibn Amr, radijallahu anhu, da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, prošao pored Sa’da, dok je abdestio, pa reče: „Kakvo je to rasipanje?“ Reče: „Zar je i kod abdesta rasipanje?“ Reče: „Da, pa makar bio na rijeci koja teče!“ (Ibn Madždže)
Rasipnost kao negativna osobina, spomenuta je u Kur’anu u kontekstu zabrane, Allah dž. š. U siru El-Isra’ kaže:
إِنَّ الْمُبَذِّرِينَ كَانُوا إِخْوَانَ الشَّيَاطِينِ ۖ وَكَانَ الشَّيْطَانُ لِرَبِّهِ كَفُورًا

„Zaista su rasipnici braća šejtanova, a šejtan je Gospodaru svome nezahvalan.“

Zato braćo, razmislimo o navedenom i situaciji u kojoj se svi nalazimo, i budimo odgovorni, jer ćemo za sve pred Gospodarom svjetova pitani biti.
Molimo Allaha Uzvišenog da nas učini da budemo svjesni blagodati, da nam grijehe oprosti, Džehennemske vatre sačuva i u Džennetske bašče uvede u društvu Poslanika, šehida, iskrenih i drugih dobrih Allahovih robova! AMIN!

Glavni imama MIZ Donji Vakuf
Amir ef. Čavak