U subotu, 11.09.2021.godine obilježena je 26. godišnjica zločina nad Bošnjacima Mrkonjić Grada u Oborcima (Donji Vakuf). Program su izveli imami MIZ Mrkonjić Grada i MIZ Donjeg Vakufa, a svojim prisustvom na mezarju u Oborcima odali su počast šehidima glavni imam MIZ Donji Vakuf i Muftija banjalučki, mr. Nusret ef. Abdibegović. Podsjećamo, 13. septembra 1995. godine, pripadnici srpskih snaga su, nakon što su prethodno zarobili 28 civila od kojih 24 Bošnjaka i četiri Hrvata, te ih jedan period prisiljavale da kopaju rovove po raznim mjestima, prije svega u Mrkonjić Gradu, Trijebovu, Manjači, Kupresu, Bugojnu, Donjem Vakufu, itd., iste izveli iz Željezničke stanice u Oborcima, u kojoj su bili zatočeni, i strijeljali. Masakr se dogodio neposredno prije povlačenja Vojske RS iz Donjeg Vakufa.

U nedjelju 12.09.2021. godine u DŽEMATU OBORCI , proučen je MEVLUD ŠEHIDIMA, CIVILNIM ŽRTVAMA RATA I UBIJENIM MRKONJIĆANIMA. Program su izveli imami MIZ Donji Vakuf a predavanje je održao glavni imam Amir ef. Čavak.

U utorak, 14.09.2021.godine u povodu Dana općine Donji Vakuf i 14. septembra – Dana oslobođenja Donjeg Vakufa izabrane općinske delegacije, predstavnici boračkih organizacija i političkih partija proučili su fatihu, odali počast i položili cvijeće na spomen – obilježja borcima koji su svoje živote utkali u slobodu Bosne i Hercegovine. Glavni imam MIZ Donji Vakuf Amir ef. Čavak održao je kratko predavanje i obratio se prisutnima, a nakon toga održana je Svećana sjednice povodom Dana općine Donji Vakuf.

Nakon Svečane sjednice upriličen je obilazak šehitluka u Kotezima.

„I ne kažite za one koji su na Allahovom putu poginuli: ‘Mrtvi su’ ! Ne oni su živi, ali vi to ne opažate.“ (Kur’an, El-Bekare 154)

Koristimo se prilikom da u povodu Dana općine Donji Vakuf svima koji vole ovaj grad i u srcu ga nose, poželimo svaki hajr i da nam Uzvišeni čuva naš grad i našu Domovinu.